Sayfalar

20 Mayıs 2011 Cuma

Çörek otu yağı nasıl kullanılmalı

Çörekotu Yağı sağlığa Faydaları: çörek otu oldukça faydalı bir bitkidir. Çörek otunun tohumları kullanılır. Olgunlaşan tohumlar toplanarak güneşte kurutulur. Çörek otu yağı tohumlarının preslenmesiyle yoluyla üretilir. Çörek otu tohumunda uçucu yağ ve sabit yağ bulunur. Çörekotu yağının Nigellae sativa olan türü kullanılmaktadır. Çörek otunun tohumlarında uçucu yağlar, alkaloitler, saponin ve protein gibi maddeler yer alır.

Tohumları antimikrobiyal analjezik, antineoplastik, anti-inflamatuar ve ateş düşürücü etkilere sahiptir.Karaciğer ve böbrekleri korur. Ağrı giderici, ateş düşürücü, iltihap azaltıcı ve mikroplara karşı mücadele edici özelliği vardır. Çörek otu üzerinde birçok araştırmalar yapıldı. Hayvanlar üzerine yapılan deneylerde trigliserid’i düşürücü etkisi gözlenmiştir. Çörek otunun etkileriyle ilgili uluslararası düzeyde 200 çalışma yapılmıştır. Avrupa’da yapılan araştırmalarda bu bitkinin anti-bakteriyel ve anti-mikotik etkisi kantılanmıştır.

Çörek otu yağı bağışıklık sistemini güçlendirir. Çörek otu yağı bağışıklık sisteminini güçlendirici etkisi klinik olarak kanıtlanmıştır.Kanser riskini azaltıcı etkilere sahiptir.Çörek otu yağı İnterferon üretimini artırır. Amerikada yapılan bir çalışmada çörek otu yağının tömörün büyümesini azaltığı tespit edilmiştir.Kansere karşı koruyucudur. Diyabet, astım, öksürük, grip ve ishal gibi rahatsızlıklarda olumlu etkiler gösterir. Alerjik sorunlara karşı yararlıdır.

Çörek otu yağı Anti-histamin etkisiyle alerjik reaksiyonlara karşı korur. Hapşırma, göz sulanması gibi alerjinin yaygın belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Bronşiyal kasları rahatlatarak akut astım belirtilerinin ve öksürüğün tedavisine yardımcı olur. Çörek otu yağı İltihabı azaltır. İçeriğindeki anti-anti-inflamatuar spazmodik maddelerle kas krampları ve spazmı önleyici etkisi vardır. Çörek otu yağı kullanımı sindirimi kolaylaştırır. Çörek otu yağı saç dökülmesi ve kepeğe karşı yararlıdır. Saç diplerine friksiyon yapılır.

Çörek otu yağı Toksinlerden temizler. Egzama için yararlıdır. Deri sorunlarında mikrop öldürücü etkinliği çörekotu yağının faydaları arasındadır. Çörek otu yağı cildi beslemek için haricen kullanılır.

Çörek otu yağı nasıl kullanılmalı: Çörek otu yağının günlük kullanım önerisi 1 çay kaşığı çörek otu yağı dır. Çörek otu yağı dışında çörek otu balla karıştırılarak da alınabilir. 1 çay kaşığı çörek otu bir yemek kaşığı balla karıştırılarak tüketilebilir. Bunun için çörek otunu toz hale getirmek gerekir.

Çörek otu yağı Öğütülmeden balla karıştırılıp alındığında vücut tarafından sindirilmeden atılabilir.Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Çörek otu yağı çıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur.

Çörek Otu yağının yan etkileri: Çörek otu yağı rahim kasılmalarını uyarıcı etkisiyle düşüğe sebep olabileceğinden hamile kadınların kullanmaması gerekir. Çörek otu yağı kullanımı sağlık için yararlı etkilere sahip olmakla birlikte yüksek dozda kullanımı sakıncalıdır. Çörekotu yağında bulunan niugelline ve melanthinin fazla alımı felç ve toksik etkiye yol açabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder