Sayfalar

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Ağız kuruluğu için bitkiler nasıl kullanılmalı

Ahmet Maranki Ağız Kuruluğu için bitkisel öneriler:

Ağız Kuruluğu: Ağız kuruluğu birçok insanda gözlenebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık tanım olarak diş hekimliği alanında kserostomia şeklinde isimlendirilir. Ağız kuruluğu nedenleri arasında ise Ağız kuruluğunun ana nedeni tükürük salgısı ile alakalıdır. Tükürük bezleri tükürük salgılama durumunu azaltır. Bunun neticesinde de ağızda kururluk oluşur. Ağız kuruluğunun diğer nedenlerine de şöyle kısaca bir değinirsek Ağız kuruluğunun birçok nedeni olabilir.

Bu nedenlerin başında ilaç kullanımından kaynaklı ağız kuruluğundan söz edilebilir. Dikkat ettiyseniz birçok ilaç yan etki olarak ağız kuruluğu yaratmaktadır. Tükrük salgısını oluşturan tükürük bezlerinin rahatsızlanması sonucu oluşan durumlar ağız kuruluğunun oluşmasına neden olur. İnsanlar yaşlandıkça vücutlarındaki su miktarı da azalır. Haliyle tükürük salgısı da azalır bu da otomatikman ağız kuruluğuna neden olur. Hastalıklardan bazıları özellikle sinir sistemi rahatsızlıkları insanlarda ağız kuruluğuna neden olmaktadır. Bu hastalıklardan başka şeker hastalığı, diabet, hormonal rahatsızlıklar, siyogren tarzı rahatsızlıklar da ağız kuruluğuna neden olabilmektedir.

Bazı hastalıkların tedavisinde ve araştırmasında kullanılan radyoterapi ve radyoloik yaklaşımlar tükrük bezlerinde bazı sorunlara neden olabilmektedir. Bunun sonucunda ağız kuruluğu oluşmaktadır. Bazı alışkanlıklarda ağız kuruluğuna neden olur. Örneğin alkol sigara ve kafein bunların başında gelir. Ağız Kuruluğu Sonuçları arasında Ağız Kuruluğu Sonuçları yukarıda saydığımız durumların neticesi olarak ağız kuruluğu olan kişilerde bazı aktivite eksikliği ve bazı anormal durumlar oluşabilir. Bunlara kısaca değinmek gerekirse yeme içme durumlarında özellikle kuru gıdaların tüketilmesinde ağız kuruluğu aktiviteyi zorlaştırır.

Ağız kuruluğu olan insanların dillerinde özellikle bir yanma hissi ya da sızlama hissi olur. Ağız kuruluğunun bir başka etkisi kişiyi sürekli sıvı tüketmek zorunda bırakmasıdır. Su azlığı ve su ihtiyacı neticesinde dudaklarda istenmeyen yaralar oluşur. Bu yaralar derin çatlaklar ve kuruluk şeklinde kendini gösterir. Ağız kuruluğu nedeniyle konuşurken zorlanırsınız ve sürekli yutkunma hissi duyarsınız ve konuşma esnasında rahat yutkunamadığınız için enteresan durumlar da görünürsünüz. Susuzluğun yol açtığı ağız kuruluğu tat almanızda sorun yaratır ve yediğiniz ya da içtiğiniz gıdalardan yeteri kadar lezzet alamazsınız. Yaşlılarda özellikle ağızlarında protez kullananlarda sorun teşkil eder. Tüm bunların neticesinde de kötü ağız kokusu oluşur.

Tükrük salgısının bilinmeyen diğer yönü ise mikroplara karşı vücudunuzu savunması ve ağız yoluyla giren mikroplara karşı savaşmasıdır. Bu nedenle mikroplar özellikle iyi yıkanmayan sebze ve meyveler ya da kaliteli olmayan etler ya da iyi pişmemiş olanlar da bulunan bakteriler tükrük salgısı nedeniyle ağızda inanılmaz bir savunma alanıyla karşılanır. Bu salgının azalması demek savunma sisteminin giriş kapısının açık olması ve mikropların daha rahat olarak kale kapısından içeri girmesi demektir. Tükrük salgısının azalmasıyla oluşan ana hastalıklar diş ve diş eti hastalıklarıdır. Diş hastalıkları ile çok tehlikeli alanlara sızabilirler. Tükrük oksijen ihtiva eder ve oksijenin azalması hastalıklara davetiye çıkarır.

Ağız kuruluğu için bitkiler nasıl kullanılmalı: Ağız kuruluğunu önlemek için ağzınızı bol bol ıslatın ve özellikle sıvı tüketimini artırın. Bazı maddelerin kullanımını azaltın. Örneğin kafein, sigara ya da alkol Ağız kuruluğunun nedeni kullanmak zorunda olduğunuz bir ilaç ise bu ilacı eşdeğeri ile değiştirebilirsiniz. Bol miktarda narenciye tüketin. Portakal, mandalina ve limon tüketmeniz durumunda bu meyvelerde bulunan c vitamini sayesinde ağız kuruluğunuz giderilebilir. Havasız ortamlarda ve havası kuru ortamlarda da bulunmak ağız kuruluğuna neden olur. Şekersiz sakız çiğnemekte ağız kuruluğunu yok eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder