Sayfalar

21 Mayıs 2011 Cumartesi

ağrı kesici bitkilerin etkili olduğu alanlar

Ahmet Maranki Ağrı kesici bitkilerin anlamı: İnsanlar varoluşlarından bu yana dek dünya şartlarına adapte olmak için birçok zararlı bitki kendisine zarar veren hayvanlar ve buna ek olarak insanların yapısında bulunan savaşma isteğidir. Bunun sonucunda çıkan ve halen günümüzde dahi devam eden savaşlarla beraber, oluşan fizyolojik ve psikolojik sıkıntılara karşı, kendisinin hissetmiş olduğu bazı acı hislerine karşı kendisini en az zararla atlatmasına yardımcı olacak ağrı kesicileri üretme isteği olmuştur.

Bunlardan bazıları için misal olarak ikinci dünya savaşında üretilen penisilin milyonlarca kişinin hayatını kurtarmıştır. Birçok bitki ve bitki özleri keşfedildikleri hastalıkla ve bunların ağrı kesici özelliği ile tıp dünyasında kullanılmaya devam etmektedir. ağrı kesici bitkilerden bazılar aşağıda verilmiştir.

Ağrı kesici şifalı bitki türleri:

kekik yağı : kekik yağının sahip olduğu bileşimlerden karyakrol ve timol ismindeki maddeler ağrı kesici özellikleri ile kendini gösterirler. Kekik yağı ağrıyan bölgeye ovma işlemi ile uygulandığında ağrı hissini azaltır. Bununla birlikte kekik yağına zeytin yağı ilave ederek oluşturulan karışımlar ağrı hissini daha da azaltır.

Haşhaş: Haşhaş içinde bulunan bazı moleküller sayesinde top dünyasının vazgeçilmez ağrı kesicidir. Bahsedilen molekülün ismi opiatlardır. Opiatlar afyon alkaloitleridir. Morfin ve uyuşturucu yapımında kullanılır.

Gümüşdüğme: Gümüşdüğme ülkemizde bol miktarda bulunur. Gümüşdüğme bitkisinin yaprak kısımları bazen dayanılmaz ağrılara neden olan migren ağrılarına karşı ağrı kesici özelliği ile dikkati çeker. En çok kullanıldığı yerler İngiltere ve kanada dır.

Güzelavrat otu: Güzelavrat otu oldukça zehirli olan bir bitkidir. Kullanılması durumunda ise mutlaka doktor kontrolü gerekir.

Karanfil esansı: karanfil esansının etken maddesi öjenol maddesidir. Özellikle diş hekimliğinde kullanılan bu bitki diş hastalıklarında ağrı kesici özelliği ile yıllardan beri kullanılır.

Şeytantırnağı kökü (hafif ağrı): bu bitkinin ana vatanı güney Afrikadır. Bu bitkinin kökünden çay yapılır ve hafif ağrılara karşı etkilidir.

yaban mersini, köpek üzümü: yaban mersini kuru olan çiçekli dallarından çayı yapılır. Yapılan bu çay yara ve basur için yıkama şeklinde kullanılması ile tedavi edilebilir.

Papatya çiçeği: basur hastalarında oluşan iltihaplara karşı pansuman şeklinde kullanılırsa hem ağrıyı keser hem de yaranın iyileşmesini sağlar.

Zeytinyağı: zeytinyağını ağrı kesici olarak en çok etki gösterebileceği alan insanların baş kısmıdır. İçindeki İbuprofen isimli madde ile baş ağrılarında karşı çok etkili bir çözümdür.

ağrı kesici bitkilerin etkili olduğu alanlar: Baş bölgesinde zeytinyağı özellikle sızma olanı, okaliptüs yağı ve mentol yağı bunlar baş ve migren ağrılarında etkilidir. Boyun ve bel bölgelerinde ise kafuru, zencefil, edrefil (cennet biberi) bu bitkileri ağrıyan bölgelere sürmek ağrının hafiflemesine neden olur. Zencefil ve cennet biberini karıştırın oluşan karışım çok yakıcıdır ve ağrıyan kısma sürün ve sonucuna bakın. Sürdüğünüz bölgeyi bir bezle sarın ve ısıyı hapsedin.

Dikkat etmeniz gereken noktalardan biride bu oluşan karışım vücudunuzdaki bazı bölgelere özellikle göz çevresine temas etmesinden kaçının. Günde bir kere olmak üzere 3 gün boyunca uygulayın. Eklemler de eklem bölgelerinize kafur denilen bitkiyi kullanın bu bitkinin özelliği romatizmal durumlara karşı daha etkili olmasıdır. Kesinlikle ama kesinlikle dahilen kullanılamaz oldukça zehirlidir. Kullanılma yöntemi mutlaka haricen olmalıdır. Kullanım şekline gelince yaklaşık olarak 3 tablet kafur 250 gr saf alkolün içinde eritilmesi gerekir. Ağrı olan bölgeye direk sürülür. Özellikle eklem, diz, dirsek gibi kısımlara sürülür. Diz kapaklarında salisilik asit daha çok bilinen adıyla domates ilacı saf alkol içinde eritilmek suretiyle uygulanır. Uygulanması gereken bölgeler olarak diz kapakları uygundur.

Günde 1 kez ve toplamda ise 10 gün uygulamak gerekir. salisilik asit eski zamanlarda söğüt ağacının dal ve yapraklarından türetilirdi.Tüm Beden için kullanılacak yağların başında susam yağı sinir uçlarına olan uyarıcı etkisiyle başta gelir. Beklide daha önce duyduğunuz üzerine Hindistan da bazı bölgelerde insanlar tüm vücutlarına bu yağ sürerek masaj yapmaktadırlar. Vücut böylece inanılmaz gevşiyor ve rahatlıyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder