Sayfalar

19 Mayıs 2011 Perşembe

Acı Yonca bitkisinin faydaları tarifi

Acı Yonca bitkisinin faydaları tarifi:

Acı Yonca nedir, özellikleri nelerdir: Sizler için Acı Yonca Bitkisinin tüm özellikleri ile aktarmaya gayret edeceğiz. Acı Yonca bitkisinin faydalarından bahsetmeden önce Acı Yonca bitkisinin genel özelliklerinden bahsedelim. Acı Yonca bitkisinin bağlı olduğu aile grubu Acıyoncagiller diğer ismi ile yani latince ismi ile Menyantheaceae dir. Acı Yonca memleketimizde Su Yoncası ya da bataklık yoncası olarak da bilinir.

Bunun nedeni ise bataklık ve su kenarlarında yaşama alanına sahip olmasından kaynaklanır. Acı Yonca bitkisinin Yoncagiller ailesine bağlı bitkilerle herhangi bir alakası yoktur. Bu bitkiye Acı Yonca denmesinin nedeni şekil olarak Yoncagiller familyasına benzemesinden kaynaklanır. Acı Yonca bitkisinin diğer özellikleri arasında boylarının kısa olması ve ortalama olarak 30-35 cm arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Acı Yonca bitkisinin çiçeklerinin rengi beyazdır. Bu bitki ayrıca çok yıllık bir bitkidir. Acı Yonca bitkisi ülkemizde rahatlıkla yaşama alanı bulan bitkilerden biridir.

Acı Yonca Avrupa kıtası ile Asya kıtaları olarak söz edilebilir. Bu kıtaların bataklık alanlarında ve dere sularının hafif harekli alanlarında yaşama alanı bulabilmiştir. Acı Yonca bitkisi yani diğer adıyla Su Yoncası yüzyıllardır hastalıkların tedavisi amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Bu nedenle bu bitkiyi kültürel ortamda hastalıklara karşı tedavi sağlamak amacıyla üretim yoluna gidilmiştir. Bitki yaz aylarında toplanır ve harmanlanır. Ülkemizde birçok bitki türü kendine yetişme alanı bulmuştur.

Acı Yonca bitkisi de bunlardan biridir. Acı Yonca diğer ismi ile Su Yoncası Ülkemizin Batı Karadeniz Bölümünde özellikle Bolu yöresinde kendiliğinden yetişme alanı bulan bir bitkidir.

Acı Yonca faydaları, kullanım şekli, zararları, yan etkileri: Acı Yonca Faydalarından bahsetmeden önce bu bitkinin hangi kısımlarının kullanılmasının faydalı olabileceğinden bahsedelim. Acı Yonca bitkisi özellikler yaprakları itibariyle ilaç ve bitkisel tedavi alanlarında kullanılabilecek bir bitkidir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Acı Yonca bitkisi geçmişten günümüzü birçok hastalığa karşı şifalı bitkiler sınıfında yer alarak bitkisel tedavi amacıyla kullanılma yoluna gidilmiştir.

En çok kullanıldığı alan geçmişten de bilindiği üzere C Vitamini azlığı içindir. C Vitamini azlığı ile ilgili olarak baş gösteren ve adına skorbüt hastalığı denen bir hastalık türemiştir. Bu hastalığa karşı kullanılan Acı Yonca diğer ismi ile Su Yoncası oldukça faydalar sağlamıştır. Bu hastalık dışında iştahsızlık problemi olan ve romatizmal rahatsızlıklara karşı faydaları olduğu bilinen bir bitkidir.

Günümüzde yapılan araştırmalar Acı Yonca faydalarının sadece yukarıda bahsedilen faydalarla kalmayıp birçok hastalığa karşı faydalarının olduğunu ispatlamıştır. Acı Yoncanın bir diğer faydası Adet Düzensizliği sorunu olan bayanların Adet Düzenlerinin normale dönmesi yolunda katkı sağlamaktadır. Bununla birlikte Acı Yonca bitkisi özellikle ateş durumlarında ateş düşürücü olarak faydalıdır. Bu özelliği ile çok uzun zamandan beri tercih edilen bir bitkidir. Acı Yonca sindirim sistemi işlevlerindeki faydası da bilinmektedir.

Acı Yonca kullanım şekli genellikle bazı ilaçların yapımında kullanılması ve şifalı bitkliler sınıfında yer alarak şifalı kürler özellikle Acı Yonca çayı olarak kullanılması ile tercih edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder