Sayfalar

21 Mayıs 2011 Cumartesi

Hayıt çayı nasıl kullanılmalı

Hayıt çayı nasıl kullanılmalı: Hayıt çayını evde kendi hazırlamak isteyenler şu şekilde bunu yapabilirler. İlk önce yarım çay kaşığı miktarındaki hayıt tohumu bir miktar ezilir. Daha sonra bu hayıt tohumu 1 su bardağı miktarındaki suyun içinde kaynatılır. 15 dakika boyunca demlenmesi beklendikten sonra süzülüp içilir. Hayıt çayının taze olarak hazırlanması ve bekletilmeden, soğutulmadan içilmesi önerilmektedir. Hazır hayıt çayı poşetlerini demleme ve hastalıklara göre kullanım miktarı ise şu şekildedir. Hayıt suyunu, yani hayıt çayını yukarıdaki tarifimize göre evinizde hazırlayabileceğiniz gibi bununla uğraşmak istemediğiniz takdirde hazır hayıt çaylarını da (sallama poşet) kullanabilirsiniz. Bunun için 1 süzen poşet hayıtı 1 fincan kaynatılmış haldeki su içerisinde 5 dakika kadar demlemek yeterli olacaktır.

hayıt tohum hangi hastalıklarda kullanılmalı: Menopoz döneminde kullanmak isteyenlerin sabah ve akşamları olmak üzere günde iki kere içmeleri önerilir. Adet sancıları için bitkisel çözüm amacıyla içilecekse ki hayıt en çok adet sancıları için etkilidir, adet döneminden birkaç gün evvel içilmeye başlanır (günde 1 süzen poşetlik çay içilecektir). Adet başladıktan sonra da, regl dönemi sona erinceye kadar, her gün birer süzen poşet içilmeye devam edilir. Kısırlık ve hayıt arasındaki ilişki de şöyledir. Kısırlık bitkisel tedavisi için kullanılacaksa, kısırlık sorunu olan kadının 3 ay süresince sabah ve akşamları birer süzen poşet hayıt çayı içmeleri gerekmektedir. Hayıt suyu adet düzene girdikten sonra veya gebe kalındıktan sonra artık içilmez. Hayıtın anne sütünü arttırmak için kullanılabilir.

Hayıt otu­nun yaprağı ve çiçeği birlikte dövülüp, lapa yapılır. Bu lapa, zehirli hayvanın sokmuş olduğu yere uygulanırsa, zehrin etkisini yok eder. Aynı karışım, vücudun dışındaki şişler üzerine uygulanır­sa, şişleri indirir. 1 su bardağı kay­nar suya, 1 tatlı kaşığı hayıt otu konur, 15 dakika sonra süzülür. Günde 1 veya 3 bardak bu çay­dan içilir. Çörekotu ile beraber kaynatılıp, tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, anne sütünü artırır. Kanserli hastaların bu otu kul­lanmamaları gerekir. Hayıt suyunun tadı biraz kötü gelebilmekle birlikte bu çayın adet sancılarına, menopoz dönemi sorunlarına ve hormon dengesizliğine bağlı kısırlık tedavisi için etkili olduğu göz ardı edilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder