Sayfalar

17 Mayıs 2011 Salı

şahtere otunun faydaları

Şahtere Otu Nedir: Latince ismi Fumaria officinalisdır. Fumaria officinalis bitkisinin gölgede kurutulmuş çiçekli dallarıdır. Ülkemizde Tekirdağ, İstanbul, Bolu, Kastamonu, Samsun, Erzurum, İzmir, Ankara, Antalya ve Gaziantep yörelerinde bulunur. yeryüzünde Avupa kökenli bir bitkidir.

Avrupa, Transkafkasya, Kıbrıs ve Kuzey Afrika’da yayılış gösterir. şahtere otu 20-40 cm, parçalı yapraklı, pembe çiçekli, otsu ve çok yıllık bir bitkidir. Yapraklı ve çiçekli dallardan ibarettir. Yapraklar 2-4 parçalı, tüysüz, çiçekler birçoğu bir arada ve zigomorf, korolla pembe renkli, meyva küçük, üzeri pürtüklü ve küremsidir. şahtere otunun yapısında Tanen, potasyum tuzları, fumarik asit ve izokinolin alkaolitleri (fumarin) içermektedir.

şahtere otunun faydaları arasında İdrar söktürücü, sakinleştirici ve antihipertansif etkilere sahiptir. Etken bileşikler, safra yolları ve mide barsak sistemi üzerinde spazmolitik etkilidir. Safra yolları ve mide barsak sistemindeki spazmlarda kullanılmaktadır. Suda kaynatılarak günde 1-2 bardak içilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder